Rólunk

A Puklusvin borászat története

Először csak őstermelőként készítettünk bort, majd 1998 novemberében megalakult a Puklusvin Kft., amely ma is családi vállalkozásként működik.

A vállalkozásunkat Puklus János és felesége alapította, majd 2003-ban lányuk Judit és férje Sándor is csatlakozott a borászatukhoz. Ma már a 2023-ban szőlész-borász mérnökként végzett iker unokáik Gábor és Péter is tevékenyen részt vesznek a Puklusvin Kft életében.

Az első 5 évben kizárólag száraz vörösbort készítettünk, leginkább kékfrankosból, amit jelenleg már 20 hektáron termesztünk. Az évek során vevőink igényei inspiráltak minket, és fokozatosan bővítettük kínálatunkat.  

Egyediségünk titka

Kezdetben helyi gazdáktól szereztük be a szőlőt, majd 2015-re elértük a 46 hektáros üzemméretet. Kizárólag 20 évnél fiatalabb, középmagas kordon ültetvényekkel rendelkezünk, amelyek Fertőszentmiklóson találhatóak. Az évi középhőmérséklet itt 1°C-kal magasabb, mint Sopronban, ami lágyságot, egy különleges karaktert kölcsönöz borainknak, és egyben a soproni borvidék egyedi jegyévé teszi azokat.

Boraink készítése során szem előtt tartjuk a természetes folyamatok tiszteletét. Csak a szükséges és elégséges mértékben avatkozunk be, hogy megőrizzük a szőlő karakterét és kifejező erejét. 16 féle szőlőfajtából készítünk fehér, vörös és rozé borokat, száraz, félédes és édes változatokban.

Így fejlődtek boraink

Az első 5 évben kizárólag száraz vörösbort készítettünk, elsősorban a kékfrankosból, amit összesen 20 hektáron termesztünk. Azonban az évek során vevőink igényei inspiráltak minket, és fokozatosan bővítettük kínálatunkat. Következő lépésként vásárlói kérésre Zweigeltből készítettünk félédes vörösbort, majd később száraz és félédes fehérborok is csatlakoztak a palettánkhoz.

A saját ültetvényeink bővülésével és a szőlőfajtáink sokszínűségével elérkezett az idő, hogy palackozott borainkkal is bemutatkozzunk. Ezek a borok kizárólag fajtaborok voltak, amelyek hűen tükrözték a terroir és a szőlő karakterét.

A Gemini brand születése

A 2021-es szüret kulcsfontosságú pillanat volt számunkra. Az iker unokák, akik szőlész-borász mérnökökként hozták magukkal a tudást és a szenvedélyt, ekkor alkották meg a Gemini brand első képviselőjét, a NégyN cuvét. Irányított erjesztéssel készült fehérborokból született meg ez a különleges bor.  

Az ő tiszteletükre neveztük el a prémium termékcsaládunkat Gemininek. 

Válogass boraink közül!